Je hypotheek regelen doe je zo

16-01-2020

Je wilt een huis kopen, wat spannend! Het enige wat er nog moet gebeuren is je hypotheek regelen. Maar hoe zit dat precies? En kom je überhaupt wel in aanmerking voor een hypotheek? Hieronder vertellen wij je wat er allemaal bij komt kijken en hoe een hypotheek in elkaar steekt.

Het kopen van een huis is in veel gevallen de grootste aankoop in een mensenleven. Bijna niemand heeft dat geld zo even liggen. Er moet dus een hypotheek worden afgesloten. Je leent geld bij de bank die je gedurende een looptijd weer terugbetaald aan de bank. Over het bedrag wat je leent betaal je een vooraf afgesproken rente. In overleg met je hypotheekadviseur wordt er een rentevast periode bepaald. Gezien de historisch lage hypotheekrentes momenteel, is het niet onverstandig om de rente voor 20 of zelfs 30 jaar vast te zetten.

Naast het bedrag dat je leent, heb je tegenwoordig ook eigen geld nodig. Banken financieren sinds 2018 namelijk maximaal 100% van het koopbedrag. De extra kosten die je maakt zoals de taxatiekosten, notariskosten, advies en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting moeten dus betaald worden uit eigen middelen. 

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens is in 2020 vastgesteld op € 310.000. Dus kost je huis minder dan € 310.000; dan kan je een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie. In grote lijnen houdt dit in dat je uit de brand wordt geholpen als je je maandlasten niet meer kan betalen. Uiteraard zijn hier extra kosten aan verbonden. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Ook is het belangrijk om te kijken welk soort hypotheek je wilt afsluiten. De twee meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je over de hele looptijd hetzelfde bedrag, je weet dus precies waar je aan toe bent. In het begin bestaat dit bedrag vooral uit rente en aan het einde vooral uit aflossing. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag van de aflossing gedurende de looptijd hetzelfde maar de rente wordt steeds minder. Over de hele looptijd is de lineaire hypotheek iets voordeliger dan een annuïteitenhypotheek. 

De bank wil het bedrag dat geleend wordt op een gegeven moment natuurlijk weer terugzien, en stelt om deze reden dan ook eisen aan het verstrekken van een hypotheek. Er wordt als eerste natuurlijk gekeken naar je inkomen, maar ook hoe je je geld verdiend is belangrijk voor de bank. Een zelfstandig ondernemer heeft bijvoorbeeld vaak geen stabiel inkomen, daar komt dus meer bij kijken dan als je in loondienst werkt. Ook je openstaande schulden worden altijd gecontroleerd door de geldverstrekker. Zaken zoals een creditcard die je niet maandelijks aflost, een telefoon die maandelijks wordt afbetaald in de vorm van een abonnement, een leaseauto, of zelfs de optie om rood te staan op je bankrekening worden allemaal geregistreerd in het Bureau Krediet Registratie (BKR) en werken niet in je voordeel bij het verkrijgen van een hypotheek.

Blits Makelaars op pad!

Volg ons op Instagram en vindt jouw (t)huis bij Blits als eerst op onze Instagram pagina.