Wat is een bouwdepot eigenlijk?

04-02-2020

Je hebt je droomwoning eindelijk gevonden. Het pareltje waar je al zo lang naar op zoek was. Precies zoals je het wilde hebben, enig minpuntje, je moet nog verbouwen. Zo’n verbouwing kost natuurlijk geld, geld dat je niet hebt omdat de woning zelf al heel duur was. Een bouwdepot biedt in zo’n geval de oplossing.

Maar wat is een bouwdepot eigenlijk? En mag je het zomaar voor alles gebruiken? Hieronder een kort overzicht van de meest gestelde vragen over het bouwdepot.

Waar kan ik een bouwdepot voor gebruiken?

Een bouwdepot is bedoeld voor meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer, wc of keuken of een uitbouw van je woning. Ook verbeteringen die vastzitten aan je woning (een dakraam of een nieuwe vaste trap) kan je betalen uit een bouwdepot. Ben je dus van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Of ga je verbouwen? Dan kan je de kosten hiervoor betalen uit een bouwdepot. De hoofdregel is dus dat de verbouwingen waarde toevoegen aan je woning en dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder schade aan te richten.

Moet ik mijn bonnetjes bewaren?

Ja! Rekeningen en bonnetjes dien je altijd te bewaren, op deze manier kun je aantonen wat je hebt uitgegeven en waaraan je het hebt uitgegeven.

Hoe kan ik mijn gemaakte kosten declareren?

Declareren doe je door de facturen en bonnetjes naar je geldverstrekker op te sturen. Tegenwoordig kan dit meestal digitaal. Als je het bedrag hebt voorgeschoten, wordt het bedrag meestal rechtstreeks op je rekening gestort, het kan ook direct naar de leverancier worden overgemaakt. Het proces kan per verstrekker anders werken. Soms mag je zelf niet voorschieten, soms wel. Laat je dus goed informeren over het hoe en wat van jouw bouwdepot.

Hoe lang kan ik gebruik maken van mijn bouwdepot?

Vaak kun je tot maximaal twee jaar na het afsluiten van je hypotheek gebruik maken van je bouwdepot, al kan dat per bank variëren. Laat je hiervoor goed informeren door je geldverstrekker.

Hoeveel kan ik maximaal lenen uit mijn bouwdepot?

Het bedrag dat je kunt lenen hangt van verschillende factoren af. Heb je een NHG-hypotheek dan ligt het maximale hypotheekbedrag op € 310.000. Daarnaast kan je dus nog bijkomende kosten of verbouwingskosten meefinancieren, afhankelijk van de koopsom en waarde van je huis. Dit wordt vastgesteld door een taxateur. Als je van plan bent om energiebesparende maatregelen te treffen, kan je extra lenen tot € 328.600.

Blits Makelaars op pad!

Volg ons op Instagram en vindt jouw (t)huis bij Blits als eerst op onze Instagram pagina.