Waar moet ik op letten bij een VvE?

07-01-2020

Je bent op zoek naar een appartement, waar heb je dan allemaal mee te maken? Het is al spannend genoeg om een woning aan te kopen en dan komen er ook nog vragen op je af. Wat is een VvE (Vereniging van Eigenaren)? Is een VvE verplicht? Wat zijn appartementsrechten? Waar moet een VvE allemaal aan voldoen. Wat is een splitsingsakte? Je leest op Funda dat de woning een slapende VvE heeft, maar wat houdt dat in.

Hieronder een kort overzicht van de meest gestelde vragen over de VvE.

Wat is een VvE?

Je hebt samen met andere appartementseigenaren het gehele gebouw/complex in eigendom. Dit betekent dat je ook samen verantwoordelijk bent voor het beheer en het onderhoud. 

Is een VvE verplicht?

Ja, de wetgever heeft bepaald dat er altijd een VvE moet zijn die voor beheer en onderhoud zorgt. Het zou niet helemaal eerlijk zijn als sommige eigenaren niet betalen maar wel profiteren van het onderhoud. 

Wat is appartementsrecht?

Als je een koopwoning hebt, is de kans groot dat het een appartement is in een groter complex/gebouw. Je hebt dan niet het appartement zelf gekocht, maar wel een aandeel in het gehele complex/gebouw en het recht om een bepaald appartement te mogen gebruiken. Kijk maar eens in de leveringsacte die je van de notaris hebt gekregen. De eigenaar van de bovenste verdieping is ook mede-eigenaar van de tuin die hoort bij een appartement op de begane grond. De eigenaar van de begane grond is op zijn beurt weer mede-eigenaar van het dak van de bovenste verdieping

Waar moet een VvE aan voldoen?

  • Ingeschreven in de Kamer van Koophandel ook de bestuurders
  • Eigen bankrekening
  • Beschikt over een gezamenlijke opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering
  • Vergadert tenminste 1 x per jaar en de besluiten worden vastgelegd in de notulen die alle eigenaren ontvangen
  • Een professioneel Meer Jaren Onderhouds plan (MJOP) waarin wordt vastgelegd welke uitgaven er in de toekomst zijn te verwachten.
  • Maandelijkse Servicekosten door alle appartementseigenaren voor het uitvoeren van gemeenschappelijke lasten.

Splitsingsakte:

De akte van splitsing (ook wel splitsingsakte genoemd) is een notariƫle akte waarmee de VvE wordt opgericht, waarin staat beschreven welke appartementen er zijn en wie waar recht op heeft en wat het reglement is van de VvE. Bij de aankoop van een appartement hoor je altijd een kopie splitsingsakte te ontvangen.

Wat betekent een slapende VvE?

In deze VvE betalen de gezamenlijke eigenaars geen of onvoldoende servicekosten, gevolgen zijn dat er voor klein- en groot onderhoud de eigenaren vroeg of laat met de kosten worden geconfronteerd. Ook voor de verkoop heeft het gevolgen , want er zijn steeds meer geldverstrekkers die geen hypotheek willen verstrekken als er geen actieve VvE is. Daarom is het altijd zo belangrijk om te weten of het appartement over een gezonde VvE beschikt.

Blits Makelaars op pad!

Volg ons op Instagram en vindt jouw (t)huis bij Blits als eerst op onze Instagram pagina.