Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

NHG-grens stijgt naar €435.000 in 2024

10-03-2024

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft recentelijk aangekondigd dat de bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024 zal stijgen naar €435.000. Dit betekent een verhoging van maar liefst €30.000ten opzichte van het huidige maximum van €405.000. Voor huizenkopers biedt dit nieuwe mogelijkheden en extra financiële ruimte om een woning te financieren.

Waarom deze verhoging?

De verhoging van de NHG-grens is een reactie op de stijgende huizenprijzen in Nederland. Door de grens te verhogen, kunnen meer mensen profiteren van de voordelen van een hypotheek met NHG. De NHG biedt namelijk extra zekerheid aan zowel kopers als geldverstrekkers. Bij een hypotheek met NHG is de lening namelijk gedekt door de garantie, waardoor het risico voor de geldverstrekker lager is. Dit vertaalt zich vaak in een lagere rente voor de koper.

Energie Besparende Voorzieningen

Voor huizenkopers die hun woning willen verduurzamen, is er goed nieuws. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 zelfs €461.100. Dit betekent dat je extra leenruimte hebt als je investeert in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Het verduurzamen van je woning wordt zo nog aantrekkelijker.

Conclusie

De verhoging van de NHG-grens biedt kansen voor huizenkopers en draagt bij aan een stabiele woningmarkt. Of je nu je eerste huis koopt of wilt verduurzamen, de NHG kan een waardevolle optie zijn. Let wel op dat de exacte voorwaarden en regels kunnen variëren, dus het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur.